wrapper

Încercăm. Poate suntem prea ambițioși, dar rezultatul nu poate fi decât pozitiv. În esență, vrem să stimulăm dezvoltarea localismului creator, să impulsionăm tineretul către cultură și apărarea limbii române.
          Poate destui nu observă că adevărata valoare și actuala cultură româneasacă este susținută de generația a-III-a, binișor ruptă de aspirațiile tineretului, a adolescentinei ambiții și în genere, amprenta tehnicistă a momentului.
          Cauza (sau cauzele):
          Capitalismul înseamnă pretutindeni alergătura după banii ca platformă de viață (și întreținere), nu neapărat goană după avere. În domeniul culturii și creației literare n-a existat cam niciodată posibilitatea de avere, independență, chiar dacă s-a bătut monedă pe aceste noțiuni. Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, și, poate Liviu Rebreanu au avut averea care să le asigure liniștea creației. În jurnalism s-au făcut speculații despre câteva nume mai mari, caricaturiștii și pictorii au murit săraci.
          Altă cauză rezultă din politica impusă de realități ale guvernelor care n-au prea și nici nu sunt preocupate de cultură - literatură - artă - jurnalism.
          Personalități de excepție sau genii în aceste domenii sunt de numărat pe degete într-un secol ! Plecând de la un binom al valorii - compusă din operă și avere, găsim destul de greu exemple reprezentative fie și pentru un județ.
          Adevărul momentului este clar: năvală pe internet în tot felul de platforme, cu tot felul de creatori (de la smângălitori la talente „pline”), de regulă din generația a-III-a, încă activă.
          Înnoirea culturală (la nivel general) nu se poate face de către actuala artocrație (încerc un termen nou: creația în artă literară de către aleșii momentului plecând de la uzatul termen meritocrație). Criticabil, nu?
          Drept care se practică în plan larg plagiatul, înfloritor pe internet, vizibil în județul Vaslui prin plastograful Nicolae Ionescu - istorie.
          Si atunci ?
          Meridianul Cultural Românesc și-a propus de la bun început apărarea limbii române și încurajarea noilor talente.
          De 19 ani ziarul Meridianul de Iași - Bacău - Vaslui are pagină cultural-artistică și se menține fără muierea goală de la pagina 5 sau scandalul obișnuit în atâtea tabloide ! și gustat de minți înguste.
          De 25 de ani (pe 5 decembrie T.V.V. împlinește 25 de ani de la înființare). Grupul de presă (încă unic în județul Vaslui) nu s-a deslipit de creație și formele ei evoluate. Practic nu există nici un creator din județul Vaslui (și nu numai) fără să fi publicat și la noi. Deci, încurajare directă !
          De alți ani buni ziarul acesta este unul dintre cele mai bune (și premiate) din țară; spunem că are o echipă cu adevărat valoroasă.
          Am organizat „Zilele Meridianului” în cele 4 județe și alte multe, multe acțiuni culturale interjudețene. Tot pentru Limba Română.
          ȘI TOTUȘI:
          Apariția unor noi (și tinere) talente, de forță, întârzie să se vadă.
          Limba română este supusă unei crime culturale în formă continuată.
          De ce am organizat Omagiu Cărții Vasluiene (ediția a-II-a) ?
          - Să ne sărbătorim laureații;
          - Să lansăm Meridianul Cultural Românesc, ca o mare victorie a noastră.
          Poate că:
          Fiecare om are steaua lui, poate vreunul cu luceafărul lui…
          Dacă, măcar o stea strălucitoare se ivește după asemenea încercări intelectuale ?