wrapper

Scriu editoriale din decembrie 1990, drept care-s considerat cel mai vechi editorialist din țară.
          În ultima perioadă am fost bucuros să particip și să scriu despre Ziua comunei, din județele Iași sau Vaslui. Nu voi înceta să-i laud pe acei îndrăzneți care-și îndeamnă concetățenii la o zi de descătușare psihică, socializare ori petrecere: cu forțe artistice locale sau formații plătite (greu!).
          O zi sau mai multe, cu primarul (doar) sau alți invitați, cu manifestări de suflet sau numai de distracție, la asemenea (puține) manifestări, participă sute sau mii de oameni din comunitatea locală sau împrejurimi. Cum să nu remarcăm Festivalul de 3 zile (!!!) de la Prisăcani, organizat de unul dintre cei mai valoroși primari din Moldova, dr. ing. Constantin Chirilă, cum să nu observăm eforturile lui Vasile Aștefanei din Bălțați - Iași, Mircea Scutelnicu de la Gârceni - Vaslui, Costică Stupu de la Găgești - Vaslui sau Ion Dorobanțu de la Bogdănești - Vaslui, Petrică Chiriac de la Duda - Epureni - Vaslui, Costel Moraru din Puiești - Vaslui. Mai sunt și alții la fel de merituoși.
          Am apreciat deosebit organizarea momentului pentru minte, inimă și literatură, adică simpozioane cu temă istorică sau literară deoarece oferă și hrană spirituală (măcar câtorva) și nu se opresc la cele ale trupului, sarmale și băutură, dansuri și jocuri de artificii. Educația „culturală” actuală e în mare, mare suferință: organizatorii, adică primarii trebuie să-și câștige aprecierea cu sarmale, cozonaci și vin. Asta e tradiția prezenței populației. Așa că momentul „intelectual” e mai puțin în atenție, organizat superficial.
          Observând calitatea limbii române de comunicare, vedem că manelizarea își face loc și aici, deoarece e o minimă solicitare mentală a oamenilor. Drept care, personalitățile locale nu sunt luate în seamă mândria locală e dată de calitatea sarmalelor și nu a oamenilor reprezentativi. E o stare de fapt. Dar un exemplu: la Băcani, programul Zilelor Toamnei, a inclus în ultimul moment și o întâlnire cu scriitori din județ: Val Andreescu, Dumitru V. Marin, Gabriela Balan, Vasile Fânaru, Lăcrămioara Ivan. Total 12 minute, dense și apreciate.
          O bătrână și urâtă ziaristă nebăgată în seamă (BBC de Bârlad) jignește pe participanții de pe scenă și laudă pe cei care s-au repezit la sarmale. Animalul ăsta cu pix înghițea zdravăn mâncarea pusă pentru musafiri dar n-aremarcat (n-are minte) nici calitatea poeților, nici eforturile lui Fânaru, nici intenția primarului pentru realizarea acestui moment de suflet.
          Cum s-ar zice, cățeii de pe margine (o cățea în acest caz) zmângălesc articole pătimașe în scopul deprecierii unor inițiative bune sau foarte bune. Am observat asta și la alte publicații.
          Norocul cetățenilor e că au primari care pot fi criticați (că vor cățeii) dar împing cultura locală, încurajează tradiții, pun bine artiștii în mișcare. Cățeii latră caravana condusă de primar... rămâne în istoria localității. ACȚIUNEA e totul !
*
În curând M.C.R. nr. 3 !