Praznicul Sântămăriei închide vara, dintotdeauna, deși se consideră că Schimbarea la Față (6 august) este „granița” dintre vară și toamnă. Căldurile mari din iulie, august au șters vreun fel de despărțire a celor două anotimpuri; mai mult, seceta prelungită și aspră din ultimele 3 luni a tocit orice fel de încredere a românilor într-un an agricol bun ori satisfăcător. Ca bilanț provizoriu, la grâie recoltă pe jumătate, la alte cereale și mai rău, porumbul e în gravă suferință. Apicultura rămâne doar cu producția slabă de la salcâm, pentru că doar puțini au nimerit lanuri melifere la floarea soarelui (că la tei... nimic). Flora spontană a lipsit din cauza secetei. Creșterea prețului la miere e absolut justificată !
          Cum s-ar zice, am dat-o în bară cu agricultura și cu creșterea animalelor.
          Totuși, prin osârdia câtorva primari care au organizat Ziua comunei lor, am avut parte și de ceva satisfacții. E drept, n-am putut participa la prea multe (și tare aș fi vrut la Tătăruși, Gropnița, }igănași etc. din județul Iași) și la restul comunelor din județul Vaslui, unde am auzit expresii de primar: n-am bani, nu fac, mai ales că-s numai babe și moșnegi !
          Organizările din comunele Duda - Epureni, Ivești, Laza, Pochidia, Cozmești, au fost chiar prilejuri de bucurie nu numai pentru noi, ci pentru comunitățile pe care acești primari îndrăzneți și întreprinzători le păstrează cu prilejul acestor sărbători. „Dumnezeu să-i dea sănătate, avem primar bun, harnic, deștept” (Sălceni); „Sărbătoare mare și frumoasă, numai politicienele nu ne-au plăcut, l-am văzut pe primar tare asudat” (Ivești); „Ce curaj să organizezi așa spectacole pe căldura asta, avem și noi oameni de valoare” (Duda - Epureni); „Sportul mi-a plăcut cel mai mult, sesiunea de comunicări anuală e puterea comunei Laza.” Cununia civilă de la Sălceni - Pochidia s-a integrat unui spectacol de o mare diversitate. Și am putea continua și cu fapte și cu aprecieri de tipul celor de mai sus.
          La Butea - Iași a fost mare sărbătoare pe 8 august: părintele paroh era tare mulțumit (o să-i publicăm interviul), oficialitățile locale și mai și !
          La Prisăcani, sărbătoare pe 3 zile, 21 - 23 august. Primarul Constantin Chirilă programează activități impunătoare și prestigioase, pe măsura valorii sale.
          Reporterul mai poate scotoci destul în sacul cu noutăți.
          Dar:
          Evidențiem sărbătorirea poetului Ion Mâcnea de la Vetrișoaia. De mai multă vreme tânăr, la cei 80 de ani ai săi, acesta ne-a uimit cu organizarea ca la carte, cu grup statuar unic (oricum în România), cu spectacole artistice foarte valoroase, cu expoziția de carte și cu marile personalități prezente la omagierea sa. Dă, Doamne, să mai vedem așa ceva !
          Ion Gheorghe Pricop este un prozator, poet și un activist social unic în Moldova. Sâmbătă și-a lansat trilogia „Paradigma deșertului” la el în comună, la Duda - Epureni, cu invitați de marcă. Primarul Petrică Chiriac s-a întrecut pe sine și a realizat ca la carte sărbătoarea comunei.
          În „Zilele Vasluiului” poetul, prozatorul și omul de cultură Ioan Baban s-a prezentat la raport în fața cititorilor cu 3 volume, și a dovedit că la aniversarea sa de 8 decenii de viață este activ, inspirat, creativ și... tânăr !
          Apropo de schimbarea la față pe stil vechi, se spune că o dorință exprimată atunci, se împlinește! Exprimați-vă astăzi că Dumnezeu e unul !
          Iată că de sărbătoarea „secetoasă” a Sântămăriei putem avea și alte bucurii decât cele legate de burta plină.
*
M.C.R. se împlinește în numărul 3.
Așteptăm și alte materiale !