wrapper

Soare, cald, cald, zăpușeală și ... după câteva minute, tunete, ploaie, vijelie, calamitate! Și unii, săracii, au gheața în spate deși n-a plouat cu gheață, dar apa le-a luat avutul ! Și din cauza fenomenelor meteorologice neașteptate, destui din județul Vaslui nu pot dormi liniștiți.
          Cum să doarmă profund ăla care obține la rapiță 3 - 4 sute de kg în loc de 3 tone ? De unde să acopere paguba, că, „asigurările” dau doar câte puțin și cu foarte mare greutate, iar guvernul acesta (Doamne, câți tâmpiți s-au strecurat și acolo, ca și în parlament !) nu poate, repet, nu poate, să ajute că n-are pe ce pune mâna. Decât pe 25% din salarii (hm, hai bugetarii!) și pe impozitul pe pensii. O goană mai mare după bani a unui guvern e greu să existe.
          Alertă în vii. Eu am scăpat mana, dar am doar 2,5 ha. Ce fac cei cu suprafețe mari, cu cheltuieli și mai mari, cu marfa în stoc (oare, vinul, azi mai ieftin ca berea și apa minerală, va mai avea căutare ? și când ?), loviți acum și de bolile culturilor ! Cu pomii e același lucru: stropiți la timp, dar fructele crapă, cad crude, nu folosesc.
          Deci, mergem, ca de câțiva ani încoace, pe PAGUBĂ !
          APICULTURA e în jale mare, mare. Ne mai scapă el, zahărul, la „polifloră”, dar de care, pentru că la tei nimic, la salcâm nimic, la floarea soarelui nimic. Precizez că am peste 100 de stupi și marți la 63 de stupi, zburau 64 de albine ! În fața lor, 200 ha cu floare.
          N-am văzut vreodată (sunt apicultor din 1975) an mai prost, cu rezultate mai proaste, cu pierderi în efectiv mai mari.
          În presă e mare panică. Am pus afiș că angajez muncitori necalificați. Puzderie de telefoane și oameni după slujbe, cu salariu minim pe economie !! Se mai schimbă ceva, când îi chem la agricultură (și nici acolo nu e loc!). Asta cu slujba, nu e neliniște, e disperare    pentru că oamenii trebuie să mănânce, să se îmbrace etc.
          S-a încheiat ciclul școlar pentru unii care au devenit studenți. Felicitări colaboratoarelor noastre care și-au pus galoanele inteligenței pe umărul reușiților. Dar nu prea au loc la cămine iar sutele de euro la gazde lipsesc. Deși sunt cam inconștienți că abia au terminat viața fără griji (liceul) dar pot fi liniștiți ?
          Învățasem cândva că e jale în țară atunci când e război. Pot constata că generația aceasta este ca într-un război cu numele criză, că ea e peste tot, că noi nu putem strânge decât din dinți și să ne bucurăm că nu ne mor cei dragi, chiar dacă pleacă în străinătatea neagră. Cei plecați tot ne-liniștiți sunt.
          Mi-a reproșat cineva, că nu dau nume, nu sunt mai aspru cu jigodiile înconjurătoare.
          Îmi fac datoria de observator pentru vremurile pe care le parcurgem, când nici măcar ploile nu ne ajută ! Ca să nu mai amintesc de cele 36 - 37 grade, căldură !!!
          Sunt, acestea, vremuri de LINIȘTE ?