wrapper

Multele grade din termometre dăunează grav sănătății. Codul galben în alternanță cu cel roșu sunt doar recunoașteri exterioare la problemele pe care le au oamenii cam peste tot în România. Moldova pare cea mai afectată de secetă și de problemele create de vremea nu tocmai favorabilă performanțelor în agricultură: grâul n-are glutenul normal în boabe, alte cereale sunt cu producția slabă, slabă, porumbul e încă la ghici, floarea soarelui rămâne speranță. După constatarea că dacă mămăligă nu e, nimic nu e, trebuie să ne gândim la ziua de mâine, deși foarte mulți sunt într-un fel de transă, luați de viață și inoculați cu „las’ că ne descurcăm noi!”, adică sclipuind câte un ban (puțini), furând câte ceva, așteptând dreptul de la stat. Pensia sau ajutorul social înseamnă principalul mijloc de existență.
          Lipsa forței de muncă se face simțită, avantajându-i serios pe cei mai puturoși oameni cu putință care au pretenții exagerate pentru a se mișca spre vreo treabă. Ca să îngrijească 9 capete (vaci) și să aibă grijă de o gospodărie, un oarecare Irinel (zice el, din Vrancea), are nevoie de 1.000 lei salariu, toate celelalte angarale plătite și... țineți-vă bine: el și concubina sa mâncare gătită, zilnic, dar nu de el. Ba, țigările plătite și timp la dispoziție! Cum s-ar zice, câte 1/2 vacă pe lună și toate cheltuielile suportate, ca el să aibă grijă să rânească, să le priponească, să le dea apă! Să-și pregătească un borș cu vreo pasăre de curte, patronul să-i plătească bulionul!
          Efectul: Unde mai sunt mici fermieri cu câteva vaci... trebuie să închidă urgent! Năzdrăvanii ăștia care nu-și lipesc nici măcar pereții caselor, unde dorm ziua în amiaza mare, au telefoane mobile la care vorbesc, nu glumă. Au pretenții exagerate și tupeu de oameni „prețuiți”, fără răspunderi ci cu drepturi!
          Durerea mare e că și așa e cumplit de greu de găsit oameni pentru aceste mici exploatații înnecate de datorii și cu perspectiva imediată de dispariție!
          - Vinde vacile, domnule! s-a exprimat un bețiv de pe la Delești! Ăsta are cont pe caietul de la crâșmă, depune imediat banul luat pe ajutor social sau ca alocație pentru copil și descântă o bere 8-9 ore, la umbră; fără grija zilei de mâine. Dacă statul încurajează nemunca și pe puturoși !?
          Mai săraci ca acum, românii n-au fost niciodată! Ne-au sărăcit guvernul, politicienii, străinii! Ponta se laudă că are bani pentru avioane și protocoale de stat, pentru parlamentari și pentru cine mai vrea, după taxe și impozite împovărătoare și o politică economică distrugătoare. Clasa de mijloc a dispărut, micii întreprinzători mor pe rând și sigur. Se mai încearcă ceva cu fondurile europene. Dar cum să mai întorci mortul de la groapă?
          Căldura (maximă) din aceste zile e tare dureroasă: consfințește insolvența zootehniei din România și prevede falimentul unor sectoare agricole, că dacă ploaie nu e, chiar nimic nu mai e.
          Mă întreb dacă și august va fi la fel de secetos, noi, noi toți cum și cu ce trăim?
*
          Mai putem și lucrăm la M.C.R. nr. 3. Poate pentru că primim cele mai onorante aprecieri în corespondența de pe 3 continente! Seceta poate afecta și visurile oamenilor.
          Totuși... scriem !