Facebook

Stiri

ANUNȚ:

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014
Vineri, 28 noiembrie 2014, de la orele 16:00,  Uniunea Ziariștilor Profesioniști - filiala Vaslui, în  colaborare cu Casa de Cultură ,,George Tutoveanu” Bârlad, organizează manifestarea SĂRBĂTOARE A SPIRITULUI VASLUIAN: Lansarea a 3 cărți ale prof. dr. Dumitru V. MARIN într-un Simpozion literar.
Dintre invitați: Dumitru Buzatu - Politica în viața profesorului; Corneliu Bichineț - O viață de luptător; Gruia Novac (moderator) - Encomion și alte vorbe; Simion Bogdănescu - Opera literară și realitatea noastră; Val Andreescu - Jurnalistul în bătălie pentru adevăr;
Se discută pe marginea: 
- ,,Ceaușescu - … - Băsescu, Mitterand - Snegur - Iliescu,    Lucinski - Constantinescu - Regele Mihai I (evocări de reporter)”, 2014.
- ,,Prima Clasă.../ Personalități de pe Valea Zeletinului”, 2014.
- ,,Dumitru V. Marin - Zeletin: - Om, operă, prezență -”, 2014.
 
(5)

Ţuţora, jud. Iași: Primar înțelept și harnic

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014

Reporter: Stimaţi prieteni, vreau să vă fac o mărturisire: înainte de a-l vedea pe prietenul meu - îndrăznesc să spun că este un prieten de suflet - trebuie să ştiţi că l-am văzut foarte elocvent şi pornit împotriva unor realităţi româneşti. Domnule Costică Săcăleanu, v-am ascultat cu foarte mare plăcere, habar n-am dacă o să putem să reluăm exact discuţia în parametrii în care am avut-o noi acum. O discuţie foarte interesantă şi pentru reporter, şi pentru cel care ar putea asculta, vedea sau citi din ceea ce am discutat noi. Aţi zis că sunteţi, ca să zic aşa, ca un străin în casa dumneavoastră dacă într-o zi nu munciţi, de ce domnule primar?
Costică Săcăleanu, primar comuna Ţuţora, judeţul Iaşi: Domnule profesor, de ce, pentru că de felul nostru, ţăranii suntem învăţaţi cu munca şi eu fiind ţăran, în afara muncii de primar sau indiferent ce muncă am făcut în afara programului, tot muncă mă aşteaptă, muncă fizică pe lângă casă.
(5)
Citeşte mai mult...

INVITAȚIE

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014

(8)

Lungani, jud. Iași: Primar precaut care aleargă după fonduri

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014

Reporter:  Bună ziua domnule primar! Mărturisesc că astăzi a venit vorba despre dumneavoastră la Ţuţora, unde am de asemenea un prieten foarte bun şi când am auzit că aveţi şedinţă de Consiliul Local, am venit tot o fugă pentru că am vrut să-i prind pe oameni. Ce aţi discutat astăzi aşa din punctul dumneavoastră de vedere?
Gheorghe Pricopie, primar comuna Lungani, judeţul Iaşi: Domnule profesor, bine aţi venit în comuna Lungani, ca de obicei ne sprijiniţi. Am avut şe-dinţa Consiliului Local în care am discutat despre aprobarea unor  proiecte şi anume reabilitarea sediului Primăriei, asfaltarea unui drum comunal care leagă centrul comunei cu satul Zmeu şi de asemenea am mai cerut bani pentru terminarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunei Lungani.
R: Cu canalizarea cum staţi?
P: Momentan nu am făcut nimic dar mai întâi să terminăm alimentarea cu apă.
R: Aveţi oameni muncitori aici, totdeauna i-ați lăudat. Am văzut că unii s-au îndoit că veţi obţine nişte fonduri de pe undeva pe la Bucureşti.
P: De la Ministerul Dezvoltării, dar trebuie să mă deplasez la Bucureşti.
R: Important ar fi să nu veniţi cu traista goală de acolo. Cam cât credeţi că veţi obţine acum?
P: Sperăm ca pentru toate proiectele să obţinem finanţare.
R: Dumneavoastră sunteţi cam mândru de investiţiile acestea şi de obţinerea acestor bani?
P: Mândru. De 10-12 ani nu am făcut nici o investiţie importantă pentru că nu mi s-au acordat fondurile necesare.
R: Deci, acum, aveţi promisiuni şi nădejde. Să fiţi sănătos, să aveţi intrare, să aveţi banii. Vă invit la un comentariu: cum aţi interpreta alegerile acestea?
P: Mă mândresc cu rezultatul din comuna Lungani. Rezultatul a fost de 74% pentru PSD, suntem pe primul loc din colegiul 7 din judeţ.
(9)
Citeşte mai mult...

Comemorare Alexandru Vlahuţă

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014

Duminică, 23 noiembrie 2014, în incinta Şcolii Gimnaziale „Alexandru Vlahuţă” din comuna Alexandru Vlahuţă, judeţul Vaslui, a avut loc o manifestare cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului Alexandru Vlahuţă. La această manifestare au fost prezente autorităţile locale, profesori, învăţători, elevi şi alți locuitori ai comunei Alexandru Vlahuţă.
Manifestarea a fost deschisă prin cuvântarea ţinută de către Dănuţ Cojocaru, primarul comunei Alexandru Vlahuţă care a precizat: „Numele de Alexandru Vlahuţă este un motiv de mândrie pentru noi şi pentru comuna noastră, iar prin opera sa şi-a creat un loc între marii scriitori ai României, poate chiar alături de Alecsandri sau Eminescu...”.
(8)
Citeşte mai mult...

MĂGARU’ cu PROCES - VERBALU’

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014
De data asta nu din Vaslui.
Dumneavoastră ați auzit de CESTRIN? Nici noi până n-am   primit amendă, luată spre atac de Direcția Finanțelor Publice Vaslui. Ăștia chiar vor vreo 3 milioane lei (vechi) pentru că aia, adică Direcția Generală a Drumurilor, mă rog, CESTRIN, s-au trezit prin aprilie 2013 să întocmească un proces - verbal de amendă că un autoturism n-avea rovignetă.
Sta-le-ar rovigneta în gât!
Pentru că Statul român nu mai știe cum să scoată bani ca  membrii Guvernului și alți politicieni să-i fure și să tot fure. Vedeți câte    miliarde fură unii?
Să zicem că CESTRIN-ul ăsta ar fi legal, adică ar aplica cel mai corect o lege.
Ei, nu, am constatat, ba anexează și o fotografie din avion, calculează amenda și penalizări și... la Finanțe! Să mai înghită și ăștia  niște înjurături și blesteme!
Ba, și mai și: expediază plicul cu procesul verbal de amendă pe o adresă inexistentă de vreo 3 ani de zile! Dacă nu o urmărea Finanțele, nu se știa de ea.
Și acum pas la judecătorie...
Care Instanță are nevoie de acte să judece!
De unde să-i dai proces - verbalul, că n-a venit măgaru’ ! A stat (în birou), a amendat, a așteptat și banu-i de încasat!
Cum s-ar spune, e mai bine că știi la ce să te aștepți, când vine măgaru’ cu proces - verbalu’.
D.V.M.
(6)

1 Decembrie - Ziua Națională a României !

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014
În fiecare an pe 1 Decembrie, românii din întreaga lume marchează Sărbătoarea Națională, cea mai importantă sărbătoare a poporului nostru, ziua în care sărbătorim țara, statul, poporul și însemnele sale fundamentale. Este ziua când ne gândim la istorie, la eroi, la marile personalități ale istoriei noastre și la zestrea fundamentală prin care ne diferențiem noi, românii. Și în acesta an, vasluienii, ca toți moldovenii și ca toți locuitorii din România vor participa la toate manifestările organizate de factorii responsabili din județ și din toate administrațiile locale. Este bine să aflăm ori să ne reamintim această zi! 
Prințul Carol de Hohenzollern - Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În  1881, camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbări din istoria României.
(4)
Citeşte mai mult...

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sf. Andrei

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014

Sfântul Andrei  este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat de ortodocşi ,,Ocrotitorul României” sau ,,Patronul spiritual al românilor” - fiind cel care a adus și a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre. Ziua lui de celebrare a înlocuit, scrie             creştinortodox.ro, o importantă divinitate precreştină, personificarea lupului, ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) fiind cunoscută şi sub numele de Ziua Lupului.  
Noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume. 
Superstiţiile din bătrâni susţin că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine SĂ NU îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară. 
E bine să nu se dea bani împrumut. 
Noaptea strigoilor !
În noaptea de 29/30 noiembrie se crede că locuinţele sunt păzite de strigoi dacă oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos şi dacă cenuşa caldă e scoasă din sobă, pentru ca strigoii să nu se poată adăposti la căldură. 
Oamenii mănâncă usturoi în acea seară şi se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, piept, spate şi încheieturile trupului. Se ung şi uşile şi ferestrele cu usturoi şi se atârnă şiruri de usturoi. Mai mult, pentru protecţie se lasă candela aprinsă.  
Noaptea ritualurilor de dragoste
Fetele cred că în noaptea de Sfântul Andrei îşi pot vedea ursitul, folosind, în diferitele părţi ale ţării, diferite metode: Metoda ,,făcutului cu ulcica”: singură în faţa sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit. Metoda cu verigheta: într-un pahar cu apă neîncepută se aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căreia apare chipul ursitului. Metoda oglinzii: o fată dezbrăcată se aşează între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens în oglinda din faţă. Se spune că în oglinda din spate i se reflectă scene din viitor şi imaginea viitorului soţ. Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată - denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.
Chiar dacă superstițiile și-au mai pierdut din interes, cu siguranță de în noapte de Sf. Andrei, multe fete tinere, sau nu și multe femei ne vor ademeni și ne  vor ... „face cu ulcica”! Poate cu ulcica plină cu vin noham alb producție nouă!   
Val A.
 
(9)

Unitate... o idee... o luptă !

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014
„Noi, românii din această zonă suntem grăniceri ai naţiei române, de astăzi, aici, la izvoarele Mureşului şi ale Oltului” IPS Ioan Selejan, episcop al Harghitei şi      Covasnei.
Se apropie cu paşi rapizi 1 Decembrie, zi în care cu mic cu mare sărbătorim Ziua Naţională a României, ziua în care noi românii trăim, simţim în adâncul sufletelor noastre mândria, demnitatea şi onoarea de a fi Români, de a fi urmaşi ai dacilor şi a romanilor, ceea ce pentru unii e mai presus de orice.
Alba Iulia, ca în fiecare an, se va îmbrăca în haine de sărbătoare, Bucureştiul, Iaşul, Clujul, Braşovul şi celelalte oraşe mari ale României vor auzi Fanfara Militară şi vor simţi vibrațiile defilării Armatei Române... ceva normal până acum dar mai ales că ziua se va încheia prin concerte şi focuri de artificii.
În acest moment mă întreb următorul lucru: Cum vor sărbători românii din judeţele Harghita şi Covasna această Sfântă Zi? Pentru că trebuie să fim realişti, să recunoaştem şi să luăm atitudine!
  În acea zonă din inima ţării în fiecare an dar şi în fiecare zi fraţii noştri sunt supuşi unui proces de maghiarizare forţat, sunt uitaţi de către autorități dar nu de către unii tineri care cunosc istoria şi se implică în salvarea culturii şi identităţii naționale din acea zonă, iar în fiecare an se mobilizează și merg pentru a sărbători Ziua Naţională împreună cu românii din inima ţării.
Voi, cei din judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău şi Galaţi, citind acest articol, vă veţi întreba „ce treabă avem noi cu cei din Harghita şi Covasna?” Eu spun că avem pentru că şi ei, la fel ca şi noi sunt Români, fraţii noştri iar luni de 1 Decembrie amintiţi-vă de ei, gândiţi-vă la ei, pentru aceşti oameni putem vedea onoarea, demnitatea de român, lupta pentru Identitatea Naţională din Inima României.
 
Andrei-Lucian Anton
 
(5)

25 noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor !

Editor - Joi, 27 Noiembrie 2014

De ce violență fizică, verbală, politică și religioasă? Poate și pentru faptul că noi, vasluienii, nu luăm mereu atitudine și nu condamnăm astfel de cazuri! Violența există și iată că două instituții vasluiene specializate, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui și Inspectoratul de Poliție a Județului Vaslui se implică. Că este așa o dovedește un comunicat de presă important, pentru care mulțumim și din care am extras cele de mai jos:
Fenomenul violenței în familie este unul de mare amploare în societatea românească și nu numai, cu o istorie veche, perpetuarea acestuia de la o generație la alta realizându-se prin transmiterea unor modelele comportamentale disfuncționale. 
Complexitatea acestui fenomen este dată de impactul negativ asupra întregii societăți, consecințele răsfrângându-se nu doar asupra victimei ci asupra întregii familii, fiind afectată funcționarea familiei și rolul social al acesteia. Violența în familie poate fi îndreptată asupra copiilor (abuzul fizic, emoțional și/sau psihologic, sexual, neglijarea sau exploatarea copilului în familie), asupra membrilor cuplului marital, violența între frați sau asupra părinților.
  Considerăm violența domestică drept o încalcare gravă a drepturilor omului și apreciem ca fiind  necesară informarea victimelor violenței în familie cu privire la drepturile consacrate prin lege și a modalităților de exercitare a acestora, astfel încât violența să nu mai fie percepută ca o situație „normală”. 
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui și Inspectoratul de Poliție a Județului Vaslui consideră importantă depășirea barierelor sociale, scăderea gradului de toleranță și combaterea stereotipiilor și miturilor asupra fenomenului de violență în familie, care promovează ideea că acest gen de incidente trebuie să rămână secrete, ascunse, în vederea păstrării unei imagini pozitive a familiei. Mituri precum ,,violența în relațiile de cuplu se întâmplă numai o singură dată”, ,,violența emoțională este mai puțin gravă decât cea fizică”, ,,nimeni nu mă poate ajuta sau salva”, ,,copilul trebuie să știe de frică”, ,,copilul trebuie să facă ceea ce îi spun părinții”, ,,fetele sunt agresate sexual pentru că sunt provocatoare”, trebuie dezmințite la nivel social printr-o argumentare clară și oferirea de alternative viabile. Victimele violenței în familie au tendința de a justifica comportamentul agresorului, dezvoltând la nivel psihic diverse mecanisme de apărare menite spre a face față realității. Este deseori prezentă autoculpabilizarea, majoritatea victemelor consumându-și energia în direcția ,,împăcării”, ,,neprovocării agresorului”. 
(5)
Citeşte mai mult...
Bine ati venit la TVV.ro

Raducaneni - Iasi, Interviu primar Mihai Irimia

Info

Raducaneni - Iasi, Interviu primar Mihai Irimia; Redactor si imagine: prof. dr. Dumitru V. MARIN

Vezi si alte video-uri din categoria: Reportaje

Video Comments

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează