Facebook

Stiri

FESTIVALUL UMORULUI PE BANII POPORULUI SAU CONTRA LIMBII ROMÂNE CU PIESE STRĂINE !

Editor - Luni, 13 Octombrie 2014
          Festivalul Umorului (românesc!) cu... comedii bulevardiere străine! Sau: Masca sub Semnul îngerului, pentru subdezvoltați!
          Hronicul găinarilor - o superprostie din care se aștepta râsul spectatorilor pentru humorul care să vină de la Chișinău.
          Dineu cu proști - umorul lui Mălăele (mare artist!) transformarea craiului Caramitru și acoperire de o piesă franțuzească, uneori cu replici nimerite. Înfiorător câți bani a cerut Caramitru, care n-a acceptat filmare sau fotografiere a spectacolului, că era piesa ,,lu’ măsa!” Ce-i pe scenă, nu-i public, nu?
          Liniște, sărut, acțiune! - străină și ca spirit, ca replici, ca sens, ca umor, care-l îngroapă pe Pavel Bartoș, un fel de regizor al nimănui. Umorul se lasă așteptat prea mult de la o trupă tânără și fără orizont!
          Pensiune completă - un fel de brambureală cu actori slabi pentru privitori fără cultură. Noroc de invitația (pe bani destui) de la Vaslui, să aibă și necunoscuții ce să joace pe scenă. Incredibil de slabi și aceștia.
          Bani din cer, de fapt pe banii de la Vaslui, piesa lui Ray Cooney e înfățișată de niște necunoscuți la Vaslui. Umorul să trăiască, chiar dacă nu-l avem!
          Passe - Partout Dan Puric - Rencontres: pantomimă până la super-saturație. Dacă familia Huluba se oprea la steep, era bine, totuși cred că Dan Puric (cel foarte deștept) și-a găsit cum să distreze neinițiatorii de la Vaslui. Că altfel ăștia ca formație, șomează și merg pe unde mai pot.
          Stand up comedy - cel mai prost spectacol din Gala teatrelor din cele 8 zile cu doi actori expirați. Radu Gheorghe s-a îngrășat la trup și a slăbit... la talent iar Răzvan Vasilescu rămâne doar cu performanța de a-și fi arătat organele sexuale în apariții publice (filme). Că talent... de unde? ,,Horror” au zis, la ieșire, spectatorii. La fel vicele județului!
          ARTĂ: nici măcar Teatrul Bulandra, cu echipa de rezervă n-a arătat ceva. Au încercat și ei, cumva, sensibilitatea publicului vasluian.
          Doctor fără voie, ca alcătuire specială pentru copii de 6-9 ani, Moliere (1622 - 1673) grosier reprezentat la Vaslui. Ce dacă e Teatrul de la Bârladul nostru? Tot piesă străină ca atac direct la Limba română! Tot foarte prost regizată și jucată!
          Net culturî, net română, la cap de lemn îi mai trebuia cap de oaie, sau invers!
          Un Festival cu o stagiune teatrală salvată, oarecum, de Sorin Poamă și ai lui în ,,Sala Studio”.

D.V. Marin

(35)

Festival de poezie ,,Ioanid Romanescu”- Ediția a X-a!

Editor - Joi, 31 Iulie 2014

Cu câteva zile în urmă, în frumoasa comună ieșeană Aroneanu s-a desfășurat faza finală a unui apreciat festival de poezie închinat unui poet de excepție, un fiu al satului, ajuns o importantă personalitate a literaturii naționale. Este poetul care ne propune o poezie a cărei obsesie fundamentală este aceea a raportului dintre discursul liric şi real, dintre poetul care, având „vocaţia lumii şi obsesia ei”, întâmpină evenimentul exterior cu o conştiinţă orgolios-lucidă, transformând actul implicării într-un spectacol al propriei subiectivităţi interogative. În semn de recunoștință față de importanța creației sale literare, autoritățile locale și factorii de cultură din comuna Aroneanu au organizat acest festival de poezie, longeviv și foarte bine primit de publicul cititor. În sala Căminului Cultural, în prezența unui public numeros, a invitaților de onoare și a unui juriu compus din cunoscute personalități literare ieșene: poetul, scriitorul și editorul Valeriu Stancu, prozatorul și umoristul Mihai Batog Bujeniță, președintele Asociației Literare ,,Păstorel” Iași, actorul C-tin Popa, pictorul Traian Mocanu, poetul și ziaristul Adi Cristi, primarul Benone Moruzi, cadre didactice, elevi etc. a fost lansată antologia ,,Școala de poezie”, volum ce cuprinde lucrările premiate la edițiile anterioare și au fost acordate premiile ediției din acest an. Elevii premiați s-au bucurat de debutul lor poetic în volum și au ascultat cu interes cuvântul creatorilor consacrați și prezenți la eveniment. Lucrările festivalului au fost deschise deBibliotecar Petronela Fălticeanu, excelentul bibliotecar și principalul organizator al evenimentuluicultural din comuna Aroneanu: ,,Ne reîntâlnim la cea de-a X-a ediție a Festivalului de Poezie ,,Ioanid Romanescu”, festival care a luat naștere în anul 2001, pe vremea când referent cultural era Paul Maftei. Oaspeți de seamă: poetul Valeriu Stancu, redactor-șef la revista Cronica, membru al USR, poetul Adi Cristi, membru USR, prozatorul Mihai Batog Bujeniță, membru al USR, prof. Cristian Mandache și pictorul Traian Mocanu, unul dintre fondatorii festivalului, prieten cu Paul Maftei și prieten cu Ioanid Romanescu și actorul Constantin Popa, care are peste 50 de ani de activitate și societar de onoare al Teatrului Național ,,V. Alecsandri” Iași, poet, filosof și dramaturg”. 

Personalitățile marcante prezente în sală au prezentat succint aspecte din viața și opera poetului Ioanid Romanescu, aspecte din care prezentăm și cititorilor noștri: Ioanid Romanescu s-a născut la 4 octombrie 1937 și a fost fiul lui Teodor Tudose, muncitor, şi al Margaretei (născută Ivaşcu). Studii liceale la Iaşi (1951-1955). Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Iaşi (1962-1968). Profesor suplinitor la Romaneşti (1955-1957), profesor şi director de cămin cultural la Voineşti (1961-1962), corector la revista „Ateneu” din Bacău (1965-1969), inspector cu probleme de muzică la Comitetul pentru Cultură şi Artă al judeţului Iaşi (1970-1972). Din 1972, este redactor la revista „Convorbiri literare” din Iaşi. Debut în revista „Iaşul literar” (1961). Colaborează la: „Convorbiri literare”, „Ateneu”, „Tribuna”, „România literară”, „Luceafărul” etc. A debutat editorial cu volumul ,,Singurătatea în doi” (1966). Bibliografia sa numără douăzeci de cărţi de poezie ,,Presiunea luminii”, 1968; ,,Poeme”, 1971; ,,Baia de nori”, 1973; ,,Lavă”, 1974; ,,Paradisul”, 1975; ,,Energia visului”, 1977; ,,Magie”, 1982; ,,Flamingo”, 1984; ,,Orpheus”, 1986; ,,Zamolxis”, 1988 etc.) dintre care mai multe sunt antologii din propria creaţie (,,Nordul obiectelor”, 1979; ,,Demonul”, 1982; ,,A doua zi”, 1985). Premiul Uniunii scriitorilor pe 1981.
(483)
Citeşte mai mult...

Sărbătoarea Verii la Bârlad

Editor - Joi, 31 Iulie 2014

În perioada 31 iulie - 3 august se va desfășura o nouă ediție a Sărbătorii Verii.  Cu acest prilej, publicul bârlădean va avea ocazia să se delecteze cu muzica unor artişti consacraţi, precum Pepe şi Daniel Iordăchioaie. Pe scenă vor urca şi foşti concurenţi de la „Vocea României” şi „X Factor”. Și de această dată, o societate din Iaşi, care a semnat o înţelegere cu reprezentanţii Primăriei Bârlad,  se obligă să contracteze scena şi artiştii care vor evolua, dar şi să aducă la Bârlad agenţi economici din alte zone ale ţării. Firma va onora toate cheltuielile ce ţin de organizare şi plata artiştilor, dar va încasa şi chiriile comercianţilor. Primăria va pune la dispoziţie spaţiul necesar, va asigura serviciile de salubrizare şi pază şi va permite organizatorului să se racordeze la o sursă de apă şi să se branşeze la reţeaua de electricitate. Referitor la acest eveniment, municipalitatea speră să fie un succes iar bârlădenii să se distreze pe măsură.

Timona Balmus

(492)

Inscrieri FEG 2014 - 2015

Editor - Joi, 31 Iulie 2014

(402)

VICTOR CHIRILA in pauza... dar in actualitate!

Editor - Joi, 31 Iulie 2014
 
Reporter: Am alaturi un prieten al meu de suflet. Victor Chirila, fost pana de curand, primar la Barnova...
Ing. Victor Chirila: Am fost primar acum 6 ani, 4 mandate plus 2 ani.
R: Deja a inceput sa se prezinte dumnealui. Atatia ani a condus destinele comunei Barnova. Foarte de curand a trebuit sa renunte la functia de vicepresedinte al Consiliului judetean Iasi. Nu ma leg de batalia politica pentru ca scopul meu este sa va prezint personalitatea lui Victor Chirila, si nu bataliile sale politice. Stimate domnule ex-primar, ex-vicepresedinte dar am inteles ca sunteti totusi presedinte de partid.
Ing. V. C.: Deocamdata sunt coordonatorul Grupului de Initiative pentru identitatea liberala, urmand sa formam Partidul Liberal Reformator.
R: Domnule Victor Chirila, va vad optimist si ma bucur sa fie asa.
Ing. V. C.: Intotdeauna m-a caracterizat optimismul iar deviza mea este: Ce pierd azi, mâine câstig dublu, asa ca Intotdeauna sunt cu zâmbetul pe buze, permanent sunt dispus la discutii si sunt amabil cu cei din jur pentru ca, la urma-urmei, suntem datori celor care ne-au ales si ne-au adus In fruntea comunitatilor.
R: Altfel spus, momentul acesta de repaos este benefic.
(369)
Citeşte mai mult...

ZORLENI - Primarita indrazneata si frumoasa!

Editor - Joi, 31 Iulie 2014

Reporter: Zorlenii zilelor noastre, cu ceva necazuri, pana la urma, pentru ca au fost ploi pe la Popeni, comuna Zorleni, si doamna primar Paula Hultoana era foarte ,,pornita”. Doamna primar, ploile vin, trec, viata ramane. Va felicit ca reusiti sa va achitati de datoria de primar, de doamna, de mama s.a.m.d., avand in vedere ca aici, la Zorleni chiar ca sunt cele mai multe si mai variate probleme. Noi insa, facem o ancheta despre problemele verii. Daca ar fi sa spuneti problema cea mai importanta de acum pentru doamna primar Hultoana de la Zorleni, care ar fi aceea?
Paula Hultoana Denisane, primar comuna Zorleni, judetul Vaslui: Ceea ce ne chinuie cel mai rau, mai ales pe locuitorii comunei, sunt inundatiile care ne-au ravasit de 7 ori in decursul unui an. Ploaia si vijelia au fost din ce in ce mai mare. E o problema, intrucat satul Popeni se afla situat intre doua dealuri iar la baza acestor dealuri e o albie a paraului Zorleni. Acei locuitori sunt inundati atat de cantitatea de apa care se strange de pe cei doi versanti, cat si de acel parau care iese din albie si sunt inundati pe doua parti. Nu am avut decese dar au fost pagube materiale. Ca primar, am fost alaturi de ei de fiecare data, chiar si cei de la Situatii de Urgenta, am scos apa din curti, din pivnite s.a.m.d. Am adunat noroi de pe asfalt, de pe drumuri, de prin santuri…
R: Primaria poate acorda oamenilor vreun ajutor in asemenea situatii?
P: Vom avea o sedinta de consiliu local prin care li se va acorda un ajutor celor care intr-adevar se afla in situatii foarte grave. Avem doua case care sunt in pericol de a se prabusi si incercam sa-i ajutam macar sa le consolidam atat cat se poate pentru a putea trece de anotimpul de iarna. Sunt niste sume infime pentru cat ar avea ei nevoie dar, nici bugetul nostru nu ne permite si incercam sa rezolvam problemele atat cat sta in puterea noastra.
Reporter: Ati mentionat adineaori ca sunteti ocupata cu niste proiecte pe bani europeni.
(408)
Citeşte mai mult...

Freelancer-Mania

Editor - Joi, 31 Iulie 2014
A devenit o modă să cauţi slujbe pe internet. Pentru unii, acest aspect este privit cu suspiciune, pentru alţii, ca oportunitate. La urma urmei, de ce să fim sceptici tot timpul? Uneori şi moda este utilă, dacă eşti bine informat şi ştii ce să iei din ea şi cum să o ,,ajustezi”.
          Aşadar, dragi cititori avizi de tehnologie şi informaţie, puteţi încerca să găsiţi ceva part-time sau full-time, navigând cu încredere, cu vâsla priceperii într-o mână şi cu răbdarea în cealaltă... pe www.freelancer.com, cel mai mare site web de freelancing şi afaceri din lume. Acesta a fost lansat şi în România, drept Freelancer.co.ro pentru a crea 50.000 de noi companii în România, în primele şase luni.
          Lansarea Freelancer.co.ro în România a avut loc în urma unui studiu a mai mult de 5000 de afaceri româneşti şi persoane care desfăşoară activităţi independente. Conform statisticilor, 70% dintre locuitori cred că românii doresc să înceapă mai multe afaceri şi să lucreze pentru ei înşişi, iar 65% dintre respondenţi cred că lansarea Freelancer.com în România va facilita începerea unei afaceri, asigurând continuarea dezvoltării recente a economiei româneşti.
(360)
Citeşte mai mult...

Realitatea vasluiană

Editor - Joi, 31 Iulie 2014
Veste bună!
          Datorită unei legislații stufoase și greoaie ca și neatenției factorilor de răspundere, în 2004 și 2007, pensionarii de la sate au primit importante sume de bani nemeritați, pensiile fiindu-le dublate! Statul a dorit să recuperaze acei bani, mulți pensionari din agricultură au returnat și au plătit pentru greșelile altora. Veste bună vine pentru ,,datornicii fără vină” care nu vor mai fi obligați să returneze sumele încasate în plus, iar acest lucru este prevăzut în recenta Lege 120 din 22 iulie, lege care îi scutește de returnarea sumelor necuvenite! Sigur este că mai rămân câteva întrebări!
 
Prinși cu mâța-n sac!
          Din cele aproape 2000 dosare vasluiene pentru acordarea alocației de susținere a familiei, verificate, mai bine de jumătate s-au dovedit a conține date false și au necesitat dispunerea măsurilor de remediere! La nivelul județului Vaslui, pentru  ajutorului social s-au plătit celor 9 469 de beneficiari, aproape 23 000 000 lei, iar în urma verificărilor a rezultat un debit de aproximativ 200 000 lei. Au fost recuperate 97 procente de la cei ,,prinși cu mâța-n sac”!
 
Corectitudine!
          Dacă unele țări europene nu se grăbesc să asigure securitate socială pentru românii care au muncit ori muncesc pentru economiile lor, vestea bună vine pentru cei care au lucrat în Israel! Ca urmare a Acordului de securitate socială dintre România și Israel, semnat la Ierusalim în 28 februarie 2011 și ratificat prin Legea nr. 150 din 23 iulie 2012, în vigoare de la 1 ianuarie 2013 și care reglementează acordarea pensiilor, a ajutorului de deces și a alocațiilor de stat pentru copii, toți  românii care au muncit legal în Israel vor putea primi în România pensia calculată prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în ambele țări. Foarte bine dar pe când și în celelalte țări în care românii muncesc din greu și de multe ori... la negru!?
 
Puțin mai... bine!
          Ca și la examenul de bacalaureat, unde rata de promovare a fost superioară cu câteva procente față de anul precedent, și la examenul național de definitivare în învățământul preuniversitar, sesiunea 2014, la nivelul județului Vaslui, rata de promovare, după contestații a fost cu 3,6% mai mare, mai precis de 54,8%. 38 de profesori s-au retras din concurs, după aflarea subiectelor, 30 de profesori nu s-au mai prezentat deloc la definitivat. În total, 166 de candidați vasluieni au susținut examenul, 91 au obținut note peste 8.00, baremul minim pentru definitivarea în învățământ. La examen au fost admiși la proba scrisă doar dascălii care au îndeplinit toate condițiile prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs ,,Bine” sau ,,Foarte bine” și minim media 8.00 la cele două inspecții speciale la clasă.
 
,,Petrică și lupul”!
(377)
Citeşte mai mult...

29 Iulie - Ziua Imnului Național al României!

Editor - Joi, 31 Iulie 2014

În fiecare an, pe 29 iulie la Vaslui ca și în toată țara se sărbătorește unul dintre însemnele naționale fundamentale ale României. Cu această ocazie au fost organizate simpozioane și adunări festive la sediile principalelor instituții politice și administrative. Imnul naţional a apărut ca o necesitate de stat încă din prima parte a veacului al XIX-lea, cu prilejul festivităţilor oficiale la care participau domnitorii români. În 1862, a fost organizat chiar un concurs public pentru imnul noului stat rezultat prin unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească. Acest concurs a fost câştigat de compozitorul Eduard Hübsch, cu piesa ,,Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor”. Peste aproape 20 de ani, cu prilejul încoronării regelui Carol I, Vasile Alecsandri scria textul ,,Imnul regal român”, care avea să devină Imnul de Stat al României, fiind intonat pentru prima dată în 1884 şi menţinut până în 1947. Din acest demers nu putem să-l uităm nici pe pilduitorul iluminat Spiru Haret, cel care dispune ca drapelul naţional să fie salutat, iar imnul regal să fie ascultat în picioare. Spiru Haret dorea ca toţi cetăţenii statului român să fie credincioşi şi devotaţi acestui stat. Vechiul imn este înlocuit de imnul RPR intitulat ,,Zdrobite cătuşe”. Locul lui este luat în 1953 de imnul pro sovietic ,,Te slăvim, Românie!”, care la rându-i este înlocuit în 1977, cu ,,Trei culori cunosc pe lume”. ,,Deșteaptă-te, române!” este imnul național al României, începând cu 1990. Pentru o vreme, a fost de asemenea imn național al Republicii Democratice Moldovenești (1917 - 1918) și al Republicii Moldova (1991 - 1994). Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816 - 1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.
(364)
Citeşte mai mult...

Intrăm în ,,Postul Sfintei Marii”!

Editor - Joi, 31 Iulie 2014

 

De mâine, creștinii ortodocși vasluieni, peste 99% din populația județului nostru, vor uita de apreciatele grătare la iarbă verde, la poale de pădure, la Ștrand ori la Cubul Pescarilor din Zona Industrială! Intrăm în postul binemeritat și binevenit pentru trupul și pentru sufletul nostru. Dar astăzi să ne bucurăm de ,,Lăsata sau Lăsatul Secului” și să ne dedulcim cu toate bunătățile lăsate de Bunul Dumnezeu! Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie. Cuvântul sec, din sintagma ,,lăsatul secului”, este înțeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, secul pe care îl cere postul ortodox este seculum (saeculum), adică lumea împătimită.
          De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Dar nu este ața. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfinții Părinți au rânduit să ne înfrânăm de la anumite bucate pentru o vreme, au făcut-o cu bună știință. Credinciosul nu trebuie să se mulțumească cu jumătați de măsură. Nu cu o parte din el trebuie să se apropie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, ci cu întreaga sa natură: trup și suflet.
Postul 
Adormirii Maicii Domnului nu a fost dintru început de aceeași durată în Biserica Răsăritului. Astfel, credincioșii din părțile Antiohiei posteau o zi, pe 6 august - de praznicul Schimbării la Față, cei din Constantinopol patru zile, iar creștinii din Ierusalim opt zile.  (371)
Citeşte mai mult...
Bine ati venit la TVV.ro

Raducaneni - Iasi, Interviu primar Mihai Irimia

Info

Raducaneni - Iasi, Interviu primar Mihai Irimia; Redactor si imagine: prof. dr. Dumitru V. MARIN

Vezi si alte video-uri din categoria: Reportaje

Video Comments

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează