Stiri

Facebook

Stiri

MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC (An I, nr. 1/ 2015)

Editor - Miercuri, 25 Februarie 2015
O revista cu unic grad de universalitate pleaca in martie 2015 de la Vaslui, sediul grupului de presa care sustine TVV.RO, Unison Radio Barlad - eter si online, ziarul Meridianul - tipografic si online. Acum si revista de cultura cu titlul de mai sus care, insa, este administrata de societatea nonprofit UJPI ECOMAR Vaslui.
          Zestrea intelectuala: 3 academicieni, 18 profesori doctori, 60 de colaboratori cu opera in spate, multa vointa si fantezie.
          Aparitie: trimestriala. Deja sunt materiale pentru trimestrul II.
          Difuzare: 4 continente (Europa, Africa, Australia, America) peste 20 de mari orase ale lumii (Montreal, New York, Sidney, Ierusalim, Paris, Geneva, Stuttgart, Roma etc) colaboratori romani si straini.
          Componente: Poezie, proza, eseuri, pictura, viata spirituala, stiinta, umor (capitol... PASTOREL), informatie la zi etc.
          Particularitate: vine dinspre jurnalismul cultural, deci nerv si comentarii. Revista... mai altfel!!!
          Deschidere: Catre orice creator dintre granitele limbii romane, adica de pretutindeni. Vom avea grija si de noi posibile talente.
          
(88)

Solești, jud. Vaslui: Sensibilitate specifică !

Editor - Joi, 12 Februarie 2015

Reporter: Avem în faţa noastră o doamnă, îndrăznesc să spun doamnă adevărată şi foarte curajoasă. Una din puţinele femei din administraţia publică a celor 4 judeţe pe care le parcurgem noi şi pe care aş garanta că face faţă funcţiei de primar cu mult mai bine decât unii bărbăţii pe care îi cunoaştem. Sigur că doamna Mona Bujor poate să ne răspundă la mai multe întrebări. Știţi doamnă, vă avertizez că la o întâlnire cu Nichita Stănescu, în anul 1971, acesta nici nu intrase bine în prezidiu şi spunea: ,,Cine mai are întrebări, că am găsit răspunsul”. Aşadar, pentru nişte întrebări, un dialog dacă se poate, cu primăriţa comunei Soleşti. Doamnă, bine v-am găsit!
Mona Bujor, primar comuna Soleşti, judeţul Vaslui: Domnule profesor, bine aţi revenit în comuna Soleşti! Eu nu am studiat la liceul unde aţi predat dumnea-voastră, dar au studiat colegi de-ai mei, deci, am o oarecare părere despre dumneavoastră, acum pot să spun că ştiu foarte multe şi aş putea să confirm în acest moment că pot să mă inspir din ceea ce aţi făcut dumneavoastră, cu plăcere.
R: M-am străduit să fac jurnalism!
P: Din punctul meu de vedere, faptul că rezistaţi astăzi pe piaţă, înseamnă că se munceşte din greu, dar se văd şi rezultatele.
R: E vreo greutate cu această ninsoare pentru Soleşti?
P: În acest moment nu, deci la acest moment ninsoarea care s-a produs în cursul zilei de ieri şi ieri noapte nu ne-a creat probleme din punctul de vedere al circulaţiei. Ba din contră, eu consider că este un plus de apă la sol, bun venit pentru primăvara anului 2015.
R: Asta înseamnă că staţi bine cu infrastructura?
(83)
Citeşte mai mult...

Încântare în bibliotecă !

Editor - Joi, 12 Februarie 2015

Ziarul nostru n-a făcut destule mențiuni despre semănătorii de cultură de pe la sate. Adesea am fost tare dezamăgiți de instituția numită BIBLIOTECA (oridecare!). Unele sunt depozite de scaune vechi,, cele mai multe au numai carte veche și bibliotecari dezinteresați, arareori câte una răsărită, funcțională cu angajat veloros.
Biblioteca ,,Tudor Pamfile” din Țepu e o unitate unde Gina Obreja i-a dat importanța și autoritatea necesară. E drept că are pe Tudor Pamfile alături, dar mai ales a știut ce să realizeze cu opera lui.
Cele peste 10.000 de vo-lume și mai ales biblionetul sunt... în calea cititorilor, inclusiv noutățile. Panourile de orientare nu lipsesc nici în perimetrul înconjurător, dar ,,mâna” acestei doamne pasionate e vizibilă în toate spectacolele la nivel de comună ori... pe scene din țară unde participă ,,Cununița Țepului”.
Pe scurt, miercuri, 11 februarie 2015, am trăit momente de încântare într-o bibliotecă adevărată! La Țepu, unde s-a născut Tudor Pamfile.
D.V.M.
 
(66)

Din ȚEPU - TECUCI: UN ANTICOMUNIST BINE BĂTUT: VASILE CERNAT

Editor - Joi, 12 Februarie 2015

Vânător împătimit, bărbat aprig, glumeț mai peste rând, cu decizii radicale, cu voință de fier și cu mult nenoroc în viața lui, scursă fie la Țepu, fie în închisorile patriei. A avut 4 fete, de la o soție bună și muncitoare, a râvnit după gineri la pofta sa, a muncit, a luat bătaie până la ultima limită umană... și a murit când ame-ricanii pe care i-a așteptat o viață, cam întârziau, să ajungă în România.
Vecina sa Ilinca D. i-a semnat sfârșitul cu un chitonag ghioldiș în stomac după ce fiul acesteia l-a tocat cu parul încât omul nu se mai putea ridica de jos având mâna stângă și un picior rupt, vânăt și tumefiat de lovituri.
Avea 81 de ani...
De față era și fiica sa Aurica, de 13 ani...
FILMUL EVENIMENTULUI DIN 
20 sept. 1990
(64)
Citeşte mai mult...

DELENI - IAȘI: Un economist primar ! Sau invers !

Editor - Joi, 12 Februarie 2015

Reporter: Stimați prieteni, acum, la început de februarie, iată-ne într-un loc unde, din punctul meu de vedere, pot să mă bucur sufletește și de Deleniul, cel dintotdeauna cu oameni gospodari și de o discuție cu primarul (la început de an). Eu cred că Dvs. v-ați străduit să pășiți cu dreptul, anul acesta (cum se zice).
Ec. Dumitru Prigoreanu, primar comuna Deleni, județul Iași: În mod sigur așa a fost, așa este și bine, pentru că trebuie să pleci cu gândul și cu speranța că lucrurile se pot întâmpla în sens pozitiv așa cum ne dorim noi, cu toții. 
R: Deci, primarul și-a făcut raportul de activitate, a adoptat bugetul Consiliului local...?
P: Din păcate, nu putem vorbi de adoptarea bugetului, pentru că lucrul acesta încă nu s-a întâmplat. Probabil că, dacă vom reuși să găsim înțelegere la cei de la Finanțe sau la cei care au aprobat bugetul pe 2015, vom putea întocmi și noi un buget care să fie de subzistență, mai bine spus de funcționare. 
R: Erați mânios pentru bugetul acesta. De ce?
(62)
Citeşte mai mult...

Ciortești, jud. Iași: Cu tot optimismul !

Editor - Joi, 12 Februarie 2015

Reporter: Stimaţi prieteni, iarnă, zăpadă, un pic de ger, totul este alb pe câmp, pe dealuri, împrejur în depărtare. A nins astă noapte şi noi ne aflăm astăzi, la Ciorteşti, în biroul primarului, Gheorghe Gurzun. Primarul comunei ne este amic de multă vreme şi ne bucurăm să-l vedem. Bine v-am găsit, domnule primar!
Gheorghe Gurzun, primar comuna Ciorteşti, judeţul Iaşi: Bine aţi venit în comuna noastră!
R: Cum staţi cu drumurile, sunt în stare bună acum, înainte de primăvară?
P: Eu pot spune că starea drumurilor în comună este bună, în condiţii de iarnă. S-au pietruit porţiuni din drumurile comunale la sfârşitul anului trecut. Nu putem spune că starea drumurilor este în cele mai bune condiţii, dar se menţin într-o stare bună de funcţionare, consider că drumurile sunt practicabile şi fac faţă condiţiilor de iarnă.
R: Aţi asfaltat, aţi stricat, ce aţi mai făcut cu drumurile în toamnă?
(63)
Citeşte mai mult...

BĂLȚAȚI - IAȘI: Fără visuri și proiecte... nu se poate ! Continuare din numărul trecut

Editor - Joi, 12 Februarie 2015

Vasile Aștefanei, primar comuna Bălțați, județul Iași: Aș putea să vă mai spun că am două proiecte importante în derulare prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) pe care tot eu îl conduc. Am un proiect de 150.000 euro prin care asfaltez 1 km de drum compus din două sectoare: unul de 700 m și altul de aproximativ 200 m. În momentul acesta ne aflăm în perioada de implementare, adică am așezat deja un covor de piatră, am construit niște podețe dar am întrerupt lucrările din cauza vremii de iarnă, și la primăvară, în cel mult o lună de zile finalizăm. Deci, în Bălțați, voi mai avea încă două sectoare de drum asfaltat. Al doilea proiect depus este pentru achiziționarea unui autogreder de 100.000 euro, pentru a putea profila de câte ori e nevoie, toate drumurile, fie din sat, fie de pe câmp. 
Reporter: Depănați și alte gânduri de anul acesta!
P: În afară de cele din fonduri europene, care sunt în derulare, sunt pregătit cu un proiect important pentru reparații capitale la Căminul cultural, obiectiv la care eu țin foarte mult, pentru că încerc să pun în valoare acest Cămin. Am deja achiziționate costumele populare, am pregătită instalația de sonorizare, adică vreau să scot în valoare tradiția locală.
R: Apropo de tradiție, Dvs. ce rol ați jucat în vestita formație de la Bălțați?
(45)
Citeşte mai mult...

Măgaru’ cu Proces - Verbalu’

Editor - Joi, 12 Februarie 2015

Era odată ca niciodată, dar mai e și astăzi! Era vorba că a fi om e lucru mare, a fi domn, e o-ntâmplare! Și iarăși, mai e situația în care porcul se urcă în copac... Și... iarăși... țiganul care ajunge șef îl spânzură primul pe taică-său, ca să nu spunem și de mi-lițianul de azi... cu putere, prostie și avere, aplicant al legii după ,,forța” caschetei sale arătoase.
Privniceru’ nost’ e reprezentantul feroce al polițistului comunitar. Șefii îl țin în post fix pe strada Frunzelor din Vaslui pentru că i-am tot luat în furculiță. Ce ziceți, Dvs., ăștia își văd de treabă și ne lasă în pace?
Aș!!
(65)
Citeşte mai mult...

Totul despre ... ,,STANDARD LOVE”

Editor - Joi, 12 Februarie 2015

Vineri, 13 februarie, de la ora 18.30, Sala mare a Teatrului ,,V.I. Popa” din Bârlad va găzdui spectacolul de jazz ,,Standard love”. Bârlădeanul Răzvan Ionescu acompaniat de cei mai buni instrumentiști jazz din țară, va evolua într-un concert  denumit ,,Standard love”. În altă ordine de idei, pe scena teatrului bârlădean vor evolua nume cunoscute din lumea JAZZ-ului precum: Alex Man - chitară; Michael Acker - bass; Tavi Scurtu - tobe; Cătălin Milea - saxofon. Pianistul Răzvan Ionescu va avea și o invitată de excepție. Mai exact, pe interpreta Tania Cepoi, bârlădeancă și ea, care are o carieră muzicală de succes în Suedia.  
INTERVIU
(147)
Citeşte mai mult...

Ce fac albinele, cum o duc în luna martie ?

Editor - Joi, 12 Februarie 2015
Ce mai fac albinele, aceşti mici şi dulci prieteni ai noştri, aflăm de la apreciatul Mihăiță Pânzaru din Stolniceni-Prăjescu, jud Iaşi: ,,În această lună sunt multe de făcut. Se instalează adăpătoarele cu apă (se adaugă 5 g sare/l), în lipsa acestora, albinele sunt nevoite să se aprovizioneze cu apă din locuri infectate, fiind adevărate focare de boli.
Se continuă hrănirile stimulente, când temperatura permite accesul albinelor la alimentator, folosindu-se fie miere diluată, fie sirop de zahăr. Siropul de miere se prepară din două părți miere şi o parte apă fierbinte şi se administrează în hrănitoare. Siropul de zahăr se prepară la început în proporții de 2:1 şi de 1:1 în continuare.
O hrănire stimulentă se poate efectua şi prin descăpăcirea la interval de trei zile a câte 10-20 cmp de fagure din rame cu miere din cuib, sau cele păstrate ca rezervă şi se aşază după diafragmă. Hrănirile stimulente se fac numai seara, după încetarea zborului pentru a nu se declanşa furtişagul cu cantități care pot fi cărate pe ramele din cuib până dimineață.
Pentru dezvoltarea puternică a familiei de albine până la culesul de bază vă recomand hrănirile stimulente cu şerbet în compoziția căruia intră polen. Pentru creşterea unui kg de albine (zece mii de albine) este necesar 1,5 kg polen. Consumul necesar unei familii de albine pe timp de 1 an este de 20-25 kg.
Turtele de şerbet
(89)
Citeşte mai mult...
Bine ati venit la TVV.ro

Raducaneni - Iasi, Interviu primar Mihai Irimia

Info

Raducaneni - Iasi, Interviu primar Mihai Irimia; Redactor si imagine: prof. dr. Dumitru V. MARIN

Vezi si alte video-uri din categoria: Reportaje

Video Comments

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează