wrapper

După preocupările legate de revista internaționalizată M.C.R. și de lansarea acesteia la Liceul „Mihai Eminescu” Bârlad, câteva zile m-am refugiat forțat în viața de la țară, din județul Vaslui și nu numai.
          Primăvara cu valurile de căldură, flori și treburi, cheamă la inițiativă, cheltuieli și ... muncă ! Drept care unii nu-și mai văd capul de treburi.
          Cel mai greu este acum pentru micii întreprinzători. Puturoșii mai muncitori își dau seama că pot negocia salariile și forța lor de muncă, drept care aplică o metodă de pe vremea lui Dinu Păturică: fără nici un semnal părăsesc locul de muncă după ce, cer bani în avans sub diverse motive, fură ce le cade sub mână și ... pe întuneric găsesc drumul, adică pleacă noaptea, să nu se întâlnească cu prea multă lume !
          Un oarecare Florin Aruștei, de pe la Popești - Iași, în concubinaj cu o țigancă bănățeană și având 2 copii, a lucrat cam 6 luni, adică pe vreme de iarnă la o fermă amărâtă îngrijind vreo 7 capete de vite. Golanul a omorât o vacă, chiar în primele zile,„a judecat” vreo 40 de păsări, a vândut grăunțe, păsări, purcei, mă rog, „și-a împărțit” averea cu alți hoți. Nu știu cum dar de fiecare dată bandiții ăștia se întâlnesc, se asociază, acționează. Florin al nostru, care avea sub semnătură tot ce era în gospodărie, și-a adus membri ai familiei cu mașini, a sacrificat, ca de Paște, un ied, un curcan, alte păsări și a petrecut cu rudele, dar s-a petrecut și el, pentru că a doua zi de Paște și-a luat liota, a încărcat tot ce putea fura și a șters-o.
          Paradoxul: om cu copii, beneficiind de drepturi excepționale, s-a speriat de muncile de primăvară și... din lene, hoție și meșteșug a ales traiul de hoț și pribeag.
          Acum pribegesc cei mai mulți hoțomani și săraci. De ce?
          Lenea, bat-o vina; căldura de primăvară, băutura, micimea sufletească, inconștiența.
          Credeți că nu s-ar găsi de muncă? Ba da, dar să fie cu bani mulți, la umbră, cam pe stat degeaba, ca paznic. Și se știe cât e de scumpă sudoarea de paznic.
          Dacă unii se zbat să pună sămânța sub brazdă, se agită să crească animale, să reușească în viață, „poporul” acesta de întreținuți de către stat, stă numai în crâșme, joacă barbut, fură de stinge !
          Vă asigur că poliția nu le face nimic !
          Vă asigur că nimeni nu-l poate face pe întreținut să fie interesat de muncă, serviciu, stabilitate. Încasează ca zilier 50 de lei, îi bea până a doua zi...
          Lenea cea săracă e emblema zilei de azi !